Bedrijfsgebouw Theuma

Nijkerk

Het pand van Theuma is zo gepositioneerd dat de voorzijde gericht is op de A28. Voor passanten op de Rijksweg A28 zal deze zijde het visitekaartje zijn van Theuma. Het gebouw heeft een eigen identiteit en is een goede aanvulling op de reeks gebouwen die al bestaand zijn. Het gebouw is door zijn kleur (en vorm) een opvallende verschijning in de reeks.
Het architectuurbeeld van het gebouw kan gecategoriseerd worden als “functionalistisch” c.q. “nieuwe zakelijkheid”. Het kenmerkt zich door een abstract en sober ontwerp, maar wat tot in details is uitgewerkt en doorgevoerd. Het gebouw heeft rechte, strakke muurvlakken en er is veel aandacht besteed aan lichttoetreding. De voorgaande eigenschappen en een logische indeling en aaneenschakeling van de verschillende ruimtes heeft geleid tot het uiteindelijke ontwerp.
De materialisering bestaande uit beton, glas, staal en beplating onderstrepen alleen maar de voorgaande architectonische uitgangspunten.
In het ontwerp wordt het rode kantoorvolume (2e verdieping aan de voorzijde) gedragen door het antraciet volume van de productiehal en door twee trappenhuizen die ervoor zorgen dat het rode volume verankert staan op de grond. Het volume van de productiehal is er als het ware in geschoven.
Van een afstand lijkt het rode kantoor volume als een egaal vlak te werken, maar naarmate je dichter bij het pand komt is waarneembaar dat de trespa platen in een bepaalt patroon (Mondriaanpatroon) verwerkt zijn op de gevel, waardoor er een soort van gelaagdheid van het gebouw ontstaat. Van veraf strakke, strenge rechte lijnen, maar als je dichtbij komt toch subtiel tot in detail uitgewerkt. Dit principe wordt alleen maar versterkt door dat er gekozen is voor aan één gesloten raamstroken en geen losse ramen in het vlak.
Het halfronde glazen volume wat voor en boven de bebouwing van het kantoor en de bedrijfshal uitsteekt is de drager van het ontwerp. Het geeft maat en schaal aan het gebouw. Het is het subtiele element in een verder vrij zakelijk en strak pand. Het glazen volume herbergt de hoofdentree, de lift en het hoofd toegangstrappenhuis. De lift is als een cilindervormig volume uitgevuld en steekt door het rode kantoorvolume heen omhoog. Om de antraciete cilinder heen draait de witte trap zich naar boven waar je het gevoel hebt pas het gebouw binnen te gaan op de 2e verdieping (kantoorlaag). Dit bedrijfsgebouw is ontworpen door de achitect tijdens zijn werkzame periode bij Architectenbureau Kelderman-van den Top. ​

Klant:
Slingerlandbouw
Start ontwerp:
2013
Oplevering:
2013
Status:
opgeleverd
Aannemer:
Slingerlandbouw